Har du precis börjat fotografera och har börjat reflektera över hur man kan få ut mer av sin kamera, att komma länge, fota med suddig bakgrund, få skarpare bilder, eller så kan du bara vill testa något nytt? Om så är fallet kan ett nytt objektiv vara det som man behöver för att komma dit. Men att välja rätt objektiv för att utveckla sitt fotograferande kan vara svår. Det är många faktorer man måste väga in och fundera över, kan vara vikten, vad man vill fota, priset. Finns objektiv som heter: vidvinkel, normalzoom, superzoom, macro, telezoom och fasta objektiv.

Välj objektiv efter ditt intresse

När du ska välja ett objektiv bör du fundera över vad det är du ska fotografera? Ett tips från oss är att hitta en brännvidd (zoom) som du känner dig bekväm med och trivs i. Du kan antingen titta i listan här nedan eller titta på bild datan som finns i dina bilder, på bild datan kan du nämligen få fram vilken brännvidd bilden är tagen med och då har man ett bra hum om vad man ska välja, kanske motsvarande? Kortare? Längre?

Vilken brännvidd ska jag välja?

Genrellt sätt kan man utgå från brännvidder vi listar nedan, självklart beroende på vad du ska fota och vilket avstånd.

Vidvinkel (8–35 mm) – Perfekta för att få med mycket i bilden, mycket bra när man ska fotografera landskap och bostäder.

Normalobjektiv (35-50mm) – Det mest mångsidiga objektivet som finns, passar till det allra mesta som man ska fotografera.

Porträtt (50-200mm) – Mer zoom och mycket bra för porträtt då motivet blir mer i fokus.

Teleobjektiv (200-800mm) – Mycket zoom vilket tillåter dig att sitta på ett långt avstånd och ändå få till en bra bild.

Skydda dina objektiv med filter

Vår rekommendation är att du alltid ska köpa ett uv filter till ditt objektiv, det ger nämligen ett starkt skydd, skyddar kamerans sensor mot uv ljus men framför allt ger det ett fysiskt skydd mot repor.